lørdag 5. januar 2008

Iquitos!!

27. desember tok Therese og jeg turen til hjerte av Amazonas – Iquitos for å feire nyttår med actnow’er Anne Therese. Byen er uten veitilgang, så derfor tok vi turen med fly. Vi landa i noe som så ut som bare tett jungel. En vegg av varme møtte oss da vi gikk ut av flyet, Lima virker ganske så kaldt i forhold(tross at sommeren begynner å nærme seg her nå).

Noen høydepunkter fra turen:
-Å se prosjektet La Restinga Anne-Therese jobber på. Støttes også av Strømmestiftelsen. Det er et slags dagsenter for barn, med forskjellige aktiviteter, som skal hjelpe dem å vinkle hverdagen til noe positivt. Det bor også 5 gutter der, av forskjellige grunner. Likte veldig godt det jeg så av prosjektet.

-Da vi tre og to gutter fra La Restinga reise til bydelen Nanay, og dro på båttur på elva Nanay/Amazonas. Et litt useriøst spørsmål til Anne-Therese fra en av guttene om hun skulle bade, endte med at alle bada i elva fra båten i klær. Deilig å bade i varmen! For dere som lurer: Det var verken krokodiller eller pirajaer der vi bada.

-En dag dro vi til en veldig fattig og farlig del av byen helt nede ved elva; Belén. Menneskene som bor der bor på flytende hus som stiger og synker med elva. Elva bruker de til alt mulig; vaske klær, bada og å gå på do. Fra elva og opp til byen er det et stort marked, der finner man alt en trenger, fra mat til klær og musikk.

- Kvelds/nattlivet: Det er alltid mye liv i Iquitos på kveldene, særlig på boulevarden ved elva og hovedplassen der. Det var forskjellig type underholdning der, folk som selge stort og smått, og mat. Et av prosjektene til La Restinga er undervisning i kamsporten/dansen Capoeira. En av kveldene hadde de ”roda” nede ved elva. Altså en ring der de utførte denne sporten – utrolig kult å se på! Ellers så er det fint å bare henge på kvelden, masse å se på!

-Nyttårsaften!! Veldig gøy å feire nyttårsaften, er så mange flere tradisjoner her. Vi opplevde mange av dem på en liten spasertur i gatene rundt leiligheten. Vi hadde fått inntrykk av at alle peruanere hadde på seg noe gult på nyttårsaften for hell og lykke, derfor måtte jo selvfølgelig også vi det for å ikke skille oss mer ut enn det vi allerede gjorde(viste seg at det var ganske få som hadde på seg noe gult). For hvert av de tolv klokkeslagene før midtnatt er det vanlig å spise en drue, og å komme med et ønske for hver av dem. Ved midnatt tenner folk på en dukke(stor som et menneske) som de har lagd av gamle klær og ting – et symbol på at alt det gamle fjernes og en begynner på et nytt år. Mens vi gikk og spaserte kom noen folk og så godt nyttår og tok mel i ansiktet og håret vårt for god lykke. Var en veldig fin nyttårsaften!

For meg som har bodd i storbyen Lima i 3 måneden var dette ganske så eksotisk, og kunne ikke ha hatt en bedre ferie og nyttårsfeiring. Var særlig gøy å være der siden vi hang med lokale, og Anne-Therese, og da ble det ikke som en hvilken som helst ferie, allikevel fikk vi muligheten til å være litt turister. Var godt å få en liten pause fra senteret også, for å få litt perspektiv på ting. Det var også veldig koselig å komme tilbake til jentene!!!

Se mange flere bilder her.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Heei Hanna ;D
spennende å lese om hva du driver med der nede! du har nok hatt en ganske spesiell jule og nyttårsfeiring. Må si jeg missunder deg! du opplever masse!:) Tenker mye på deg, og med det mener jeg all the time!!!
Er så trist å ikke ha deg hjemme i Hole! Savner deg mer og mer for hver dag. Gleder meg som en unge til du kommer hjem :D Uendelig ubeskrivelig Glad i deg bestis!!
I love you with all my heart! <3
fra Ingeborg by the way.. ;D

Anonym sa...

Hei du! Her kommer en liten hilsen igjen :-) Tusen takk for koselig julekort, det kom nettopp:-) Passet fint, midt i eksamenslesing nå,så det var en oppmuntring. Veldig kjekt å se bilder og å lese det du har skrevet, ser ut som dere hadde en fin ferie da! Håper også ukene i Bolivia blir bra! Glad i deg, jeg savner deg! God klem fra Line Johanne

Therese sa...

Pà tide med oppdatering nà ja, Hanna!

Suramit sa...

nice picture!God be with you!